Gebrüder Heubach 7622 antik karakter fiú baba - Kálmánka

img_8895_1.JPG

 

Kálmánka valamikor az év első felében került hozzám - Kálmán úrtól akiről a nevét kapta. Teste nem volt csak a feje, tulajdonosa Kálmán úr felesége volt aki gondosan vigyázott rá és vitrinben tartotta, a lakásfelújitás során döntöttek, hogy új otthont keresnek neki. Eredetileg az egyik nagynéni tulajdona volt, viszont nem kaptak hozzá testet és hosszú évtizedekig a vitrinben csücsült, emiatt viszont nagyon szép állapotú.

Gyártója Gebrüder Heubach , nem keverendő össze Heubach Köppelsdorffal sem Ernst Heubach-al. A család 1840-ben alapitotta a gyárat Lichte-ben Thüringia területén. Első körben porcelán figurákat készitettek majd babafejeket 1910-ig.

A cég erőssége a karakter babái voltak, erre hatalmas kereslet volt, a gyár sikerességéhez sokat tett hozzá hogy a közelben egy szobrászképzés folyt akik a babákat formázták (Zittmann, Krieger, Wera von Bartels). Vagyis a kellemeset összekötötték a hasznossal.

Nem minden fej jelölt, gyakran csak S vagy Q jelzés található rajta. Ezek a S - sun mint nap, q - square mint négyzet jelölést takarnak. Fejek gyakran modelált hajjal rendelkeztek, valamint a babák szemének kialakitása is jellegzetes. Méretek 4 és 28 inch között változtak. A cég mint sok más gyár gyártot más cégeknek is babát. Jellemző karaterbabája még Coquette karakter baba (általában mosolygós kislány modelált hajjal), de gyártott Googly szemű babát is.

Fontos megjegyezni hogy a cég formái szabadon reprodukálható tehát sok reprodukció van a piacon, elmáletileg ezeket a művésznek egyértelműen jelezni kell.

img_9030.JPG

A baba teste antik de nem eredeti és még csak nem is az enyém - kölcsön kaptam egy gyűjtő barátomtól. A test egyéként egy Effenbee test, a képen látható a forma száma valamint a7-es szám ammi a méretet jelöli. A baba teljes magassága 49 cm- 19 inch. A zöld 39-es szám pedig a test méretére utal.

img_9031.JPG

Jelenleg eredeti ruhája nincsen, de egy pizsamét kapott. Arca nagyon bájos, érdekes módon Ő a második fiú baba a gyűjteményemben. A baba egy szép szekrény mellett van, aludni pedig egy biedermeier ágyban alszik.

Ezen a linken egy eredeti ruhában lévő babát lehet megnezni.

img_8889_jpg_ok.jpg