babajavítás

2017\12\05 Selma76 Szólj hozzá!

Gebrüder Heubach 7622 antik karakter fiú baba - Kálmánka

img_8895_1.JPG

 

Kálmánka valamikor az év első felében került hozzám - Kálmán úrtól akiről a nevét kapta. Teste nem volt csak a feje, tulajdonosa Kálmán úr felesége volt aki gondosan vigyázott rá és vitrinben tartotta, a lakásfelújitás során döntöttek, hogy új otthont keresnek neki. Eredetileg az egyik nagynéni tulajdona volt, viszont nem kaptak hozzá testet és hosszú évtizedekig a vitrinben csücsült, emiatt viszont nagyon szép állapotú.

Gyártója Gebrüder Heubach , nem keverendő össze Heubach Köppelsdorffal sem Ernst Heubach-al. A család 1840-ben alapitotta a gyárat Lichte-ben Thüringia területén. Első körben porcelán figurákat készitettek majd babafejeket 1910-ig.

A cég erőssége a karakter babái voltak, erre hatalmas kereslet volt, a gyár sikerességéhez sokat tett hozzá hogy a közelben egy szobrászképzés folyt akik a babákat formázták (Zittmann, Krieger, Wera von Bartels). Vagyis a kellemeset összekötötték a hasznossal.

Nem minden fej jelölt, gyakran csak S vagy Q jelzés található rajta. Ezek a S - sun mint nap, q - square mint négyzet jelölést takarnak. Fejek gyakran modelált hajjal rendelkeztek, valamint a babák szemének kialakitása is jellegzetes. Méretek 4 és 28 inch között változtak. A cég mint sok más gyár gyártot más cégeknek is babát. Jellemző karaterbabája még Coquette karakter baba (általában mosolygós kislány modelált hajjal), de gyártott Googly szemű babát is.

Fontos megjegyezni hogy a cég formái szabadon reprodukálható tehát sok reprodukció van a piacon, elmáletileg ezeket a művésznek egyértelműen jelezni kell.

img_9030.JPG

A baba teste antik de nem eredeti és még csak nem is az enyém - kölcsön kaptam egy gyűjtő barátomtól. A test egyéként egy Effenbee test, a képen látható a forma száma valamint a7-es szám ammi a méretet jelöli. A baba teljes magassága 49 cm- 19 inch. A zöld 39-es szám pedig a test méretére utal.

img_9031.JPG

Jelenleg eredeti ruhája nincsen, de egy pizsamét kapott. Arca nagyon bájos, érdekes módon Ő a második fiú baba a gyűjteményemben. A baba egy szép szekrény mellett van, aludni pedig egy biedermeier ágyban alszik.

Ezen a linken egy eredeti ruhában lévő babát lehet megnezni.

img_8889_jpg_ok.jpg

 

2017\06\27 Selma76 Szólj hozzá!

Heinrich Handwerck Simon Halbig antik porcelán baba 60 cm

 img_3614.JPGA baba kb 8-9 éve van a tulajdonomban. Szétszedve várta hogy összerakjam. Amiatt nem került összerakásra hogy a kézfeje celluloid volt. A baba valamikor a 80-as években átesett egy gumizáson valamint a kézfejét celluloidra cserélték. A feje teljesen ép, fülbevalóval rendelkezik, alsó ruhája eredeti, felső ruhája régi de valószinüleg nem eredeti.

Mikor megvettem, combja celluxal volt körbetekerve, helyenként ragasztás a testénél elengedett. A baba javitásához való alkatrészek beszerzése a legnehezebb feladat, a kézfej mely eredeti és hibátlan szintén ritka. Emiatt preferálom a hiányzó ujjak pótlását. Tavaly sikerült több kézfejet vennem melyek nem eredeti antik kézfejek de jó minőségű régi reprodukció. 

A gyártó a Heinrich Handwerck aki feleségével szintén Thüringiában, Gothaüban alapitotta gyárát 1876-ban. A gyár története sikerekben és tragédiákban gazdag. Az alapitúó korán, 44 évesen elhunyt, és a gyár a Kammer und Reinhardt tulajdonába került 1902-ben. A gyárat 1930-ban zárták be.

Sikeresnek azért mondható mert az alapitó jó érzékkel tapintott arra, hogyan és kivel érdemes együttműködni. A Simon und Halbig gyár készitette számára a porcelánokat melyeket Handwerck tervezett. Emiatt babáik kitűnő minőségben készültek.

 A baba teste is jelzett, valamint a comb nem fábol van esztergálva hanem masséból öntve. (200 years of dolls - Dawn Herlocher)

img_3615.JPG

A kép bal alsó sarkában látható a régi celluloid kéz, jobb felső képen pedig már a javitott de meg nem festett test. Személy szerint nem szeretem a teljes testet átfesteni kizárólag ahol a javitás történt, a festés árnyalata ebben az esetben soha nem lesz olyan mint az eredeti, 

img_1268.JPG

Ezen a képen látható az új pótolt kézfej.

img_3618.JPG

A gumizás folyamata látható valamint, hogy a regi cellux-al hol volt a comb rögzitve. Utolsó képen az új illesztés van.

img_3620.JPG

img_3619.JPGFelöltözve, ruháival valamint különböző parókákkal látható.

Fontos antik porcelábfejű baba haja mohair vagy valódi hajból készült, soha nem szintetikus. Eredeti parókája megvan, jelenleg mosás és formázás alatt.

 

2017\05\07 Selma76 1 komment

SFBJ mold 24 francia antik baba

Ez a mesés baba Mischa darabokban, eredeti ruhával erkezett hozzám. Teljes mérete 38 cm, nagyon kézreálló bájos baba. A francia SFBJ gyártotta, 24-es mold számmal. A baba teste tipikus francia test, ha jol megnézzük a kialakitása más mint a német testeknek. Azt nem tudom azonositani hogy ay SFBJ melyik tagja készitette a babát, de nagyon szép minőségi a fej kidolgozása.

img_1837.JPG

A baba arca tökéletes, hibátlan festése van. Fényképen takarásban van a mold szám ami 24, alul a méretet jelölő szám van.

img_1838.JPG

Ezeken a képeken látszik igazán, hogy a lábcomb kialakitása más, gyakorlatilah oldalról van rögzitve.

img_1839.JPG

Itt pedig alsóruhában, majd felöltözve és parókában látható. A haj pótolt, valódi hajból van. Ezek a babák mohair vagy valódi hajból készült parókát viseltek.

img_1840.JPG

2017\05\02 Selma76 Szólj hozzá!

Antik baba Mázas fürdetőbaba Frozen Charlotte Badepuppe

Az alábbi bejegyzésben szereplő baba a jófogáson bukkant fel egy repedt üvegkosár kiséretében. A tulajdonosa egy házvásárlás során tett szert rá.

A baba cuki, őszintén megmondom nem tudok rá jobb szót. Ezeket a babakat nagy tömegben gyártották az 1850-es évektől kb az I. Világháborúig, angol elnevezése egy balladából származik, német neve ugyanaz mint a magyar.

Egészen pici, pár centis mérettől akár fél méteres  magasságig gyártották. Remekül lehetett fürdetni valamint az apró méreteket babaházba használták, a legkisebbeket pedig meglepetésként süteménybe. A babaházba valók általában festett cipőt viseltek. Az általános kialakitás fehér mázzal és fekete hajjal párosul, de vannak rózsaszin babák is, valamint szőkék és fejfedőt viselők is.

Az én babám, aranyszinű csizmát visel ami kopottas és picit csorba, fekete haja van, háta mázatlan hogy könnyen lehessen fürdetni. Jelzett, összeségében szép állapotú.

img_1226.JPG

img_1227.JPG

img_1254.JPG

img_1250.JPG

2017\04\12 Selma76 Szólj hozzá!

Bruno Schmidt antik baba

A baba még karácsonykor elött volt nálam, mivel új testre volt szüksége. A baba egy 27 cm magas Bruno Schmidt baba, nagyon bájos arccal.

A céget Bruno Schmidt és Hugo Geisler alapitott 1898-ban, de két évvel később Bruno Schmidt egyedüli tulajdonossá vált és a ekkor a név is változott H. Geisler & Co-ról Bruno Schmidt-re. Jele BWS szivecskében.  cég együttműködött a Bahr Proschild-al is, emiatt ez a cégjel is gyakran látható (keresztezett kard). A négy jegyű számok melyek 2-vel kezdődnek a Bruno Schmidt öntőformákat jelöli, a három jegyüek a Bahr Proschild formaszámot. Érdekesség hogy napjainkban is használnak babaművészek Bruno Schmidt formát, vagyis reprodukciót is lehet vásárolni. forrás: 200 years of dolls

img_6453.JPG

img_6452.JPG

A fejet megtisztitottam, viszont a feje gipsszel lett kiöntve valószinüleg hogy a szemét fixálják.

img_6455.JPG

A nyak részén ki kellett tágitani a nyakát mivel ezt korábban valaki szűkitette.

img_6458.JPG

A baba jelzése közelebbről.

fullsizerender_6.jpg

img_8780.JPG

img_8779.JPG

2017\02\27 Selma76 Szólj hozzá!

Vintage amerikai Valentine Ballerina baba 1950

A baba ősszel került hozzám, tulajdonosa a nagybácsitól kapta aki Amerikából küldte. A hirdetésben jól volt a kora és a származása is megadva. Első gondolatom az volt hogy egy Ideal Revlon babát látok viszont a tarkóján lévő jelzés nem ezt tükrözte. Az interneten az alábbi oldalak segithetnek számunkra azonositani a babát. Katt ide, én is segitséget kértem és kaptam Deanna-tól. A régi katalóguskép szintén innen van.

valtina.jpg

A cég az 1950-es években alakult, kezdetben kemény műanyag (hard plastic) illetve vinyl babákat gyártottak John Landers vezetésével aki később a Debbie Toy Companyt alapitott társával.

A cég legpopulárisabb babája a ballerinák voltak, amiket katalógusokon keresztül árultak. forras A babákat különböző méretben gyártották, ez a méretjelölés a tarkójukon látható.Méretek, 10,5  (VW11) valamint  13-15 (általában jelöletlenek) és 18 (VW16) inch illetve 20. Jelölésük pedig ahol van a zárójelben látható.A baba csuklós testtel rendelkezik, élethűen lehet vele a ballerina mozdulatait játszani. A nálam lévő baba egy 18 inches. Sajnos a jelzésről nem sikerült jó képet csinálnom.

img_9152.JPG

A baba nagyon szép állapotban van, vigyáztak rá játék közben Két szett ruhával, extra magassarkúval és ékszerekkel érkezett hozzám, Egyedül tisztitani kellet valamint ruháit kimosni.

img_9150.JPG

 

 Felöltözve nagyon bájos.

img_9151.JPG

2017\02\06 Selma76 Szólj hozzá!

Armand Marseille 1894 antik baba

A babát 2015 decemberében kaptam karácsonyra, és 2017 február elejére tudtam rendbe tenni. Egy ujját pótolni kellett, valamint a testénél a láb helyét kellet megerősiteni.Összeségében szép állapotban van, de valamikor egy átfestésen már átesett. Pár szempillája hiányzik. Ez a tipus ritkább mint a Armand Marseille 390-e, de nem igazi ritkaság. Feje hibátlan, nagyon szép festése van, szemei kékek.

img_8394.JPG

Feje ép, a képen látható a jelzés. Két kard, alatta 1894 AM 9 DEP , majd Made in Germany. 1894 a formaszám, a 9-es a méret. A baba hossza 67 cm. Mérete sajnos akkor hogy a jelenlegi dobozaimba nem fér bele ugyhogy kell megfelelő méretüt vásárolni.

img_8393.JPG

Ruhái szép állapotban vannak. Alsóruháján egy himzett T betű van. 

img_8396.JPG

img_8395.JPG

Parókája eredeti, viszont emiatt nem ragasztottam rá, Masnit kötöttem a fejére.

img_8408.JPG

2017\01\27 Selma76 Szólj hozzá!

Ideal Patti Playpal - Karola 1960

Karola Pécsről érkezett hozzám a két ünnep között. Tulajdonosa volt olyan kedves hogy felhozza nekem. Karola nem antik baba hanem vintage. Amerikában gyártotta a Ideal Toy Company. A cég 1906-ban alakult Ideal Novelty and Toy Company néven. 1938-ban a neve  Ideal Toy Company-ra változott.  A Bababolond blogon több Ideal babát is találhatunk. 

Az Ideal Patti Playpal baba nagyon népszerű volt,  ha szeretnénk megnézni a TV reklámját 1961-ből itt meg lehet tenni. Tapasztalatom szerint a baba hatalmas (91 cm) könnyű de nehezen tudom elképzelni hogy a gyerekek szerették. A hölgy aki a nagynénjétől kapta Amerikából ugyanez volt a véleménye. A baba inkább csak szobadisz volt. A baba nagyon szép állapotban megmaradt, ruhái korhűek de nem ezek az eredeti gyártói ruhák. Ezeket a ruhákat pluszban kapta a babával és mind minőségi darabok és az Ötödik sugáruton lévű Saks Áruházból vannak.img_8188.JPGA baba jelzett, Ideal illetve a G35 jelzése van ami az inchben lévő magasságára utal.

A babát le kellett takaritani, haját megmosni és megfésülni valamint ujra kellett gumizni. A legnagyobb munka a hajának a kifésülése volt. Haja dús és barna.

Az első két képen látható hogy koszos volt valamint a haja is kócos volt. Kizárólag feküdni tudott mivel gumizása szétesett. Az alsó képeken összegumizva és tiszta arccal láthatjuk.
img_8071.JPG

 Az alábbi képeken a gumizás elötti állapotok valamint a gumizás menete látható. Sokkal könnyebb összerakni mint egy antik babát.img_8049.JPGimg_8055.JPG

img_8050.JPG

img_8054.JPG

 A végeredmény pedig itt látható.

img_8189.JPG

img_8190.JPG

2016\10\10 Selma76 Szólj hozzá!

SFBJ Paris 301 antik francia papirmassé baba

Itthon ritkán lehet francia babához jutni, legegyszerűbben az Ebay-en tudunk venni. Egyik kedves babagyűjtő barátom vásárolt egy hatalmas Paris 301 papirmassé babát és elhozta hozzám parókáért és tisztitásra.

A legismertebb francia babagyártók a Bru, Jumeau, Steiner és SFBJ. Ez utóbbi érdekes módon a francia gyártok társulása. 

Az SFBJ teljes neve  Société Française de Fabrication de Bébé & Jouets. Gyártani 1899-1925 között gyártottak. Késöbb UNIS néven folytatták a gyártást 1958-ig.

A társulásban részt vettek az alábbi babagyártók : Jumeau, Bru, Fleishmann (ő lett az igazgató) & Blödel, Rabery & Cie. 1903-ban csatlakozott P.H. Scmitz és Ad. Buchet. 1904-ben pedig Jullien, 1911-ben pedig Danel & Cie.

Az általuk gyártott babák többségének porcelán feje van kompozit testen, de vannak papairmassé fejű változatok is. A két legismertebb tipusszám a 60 és 301. Gyártottak karakter babákat is mint például 203 , 252 formaszámú babák. Az S.F.B.J. mint védjegy 1905-ben került bejegyzésre.

 

A baba ebben az állapotban érkezett hozzám.

fullsizerender_5.jpg

img_3749.JPG

Ami fontos volt első körben hogy megtisztitsam. Ezen a képen látszik hogy milyen állapotú amikor még csak a fele arca van készen.

fullsizerender_2_1.jpg

A következő lépésben megszabaditottam a régi hajától és a fejét takaritottam , majd a szemét illesztettem a a helyére.

img_3750.JPG

img_3752.JPG

Újjait pótoltam.

img_3751.JPG

Kapott parókát, majd a paapirmassé fej babaolajjal lett bekenve hogy ne repedezzen.

img_3753.JPG 

 

 

2016\10\06 Selma76 Szólj hozzá!

Antik baba és régi játékok - múzeumajánló a hétvégére

Hétvégén érdemes rossz idő esetén az alábbi múzeumokat megnézni.

A legnagyobb itthoni gyűjtemény ahol antik babákat és játékokat lehet látni a székesfehérvári Moskovszky Gyüjteményben van a  Hetedhét Játékmúzeumban a Hiemer-házban.Információ itt és itt. Nagyon ritka francia babájuk illetve mesés bútorok és kiegészitőik vannak.Órákat tudok itt tölteni és minden évben ellátogatok ide. 

A tihanyi Babamúzeum magángyűjtemény, babák, kiegészitők láthatóak náluk. Bájos, szép babákat lehet látni, és Tihanyba mindig érdemes ellátogatni.

Közel a nyugati határhoz az ausztriai Badenben is található egy babamúzeum, ha Bécs környéken járunk. A múzeum pici, de komoly gyűjteménnyel rendelkezik.

Keszthelyen van Játékmúzeum és népviseletes babamúzeum. A játékmúzeum eklektikus, még kinder gyűjtemény is megfér benne, viszont sok fiús játék is látható.

Családi kötelék fűz Hollókőhöz, ahol a Palóc Babamúzeum található. Aki itt jár annak érdemes megnéznie a falut,és átkirándulni Szécsénybe ahol a Kastély, Ferences Templom és Kolostor, valamint a Tűztorony található.

 

 

 

2016\09\05 Selma76 Szólj hozzá!

Antik baba vásárlása az ebay-en, avagy mire ügyeljünk vásárlásnál I.

Az alábbi bejegyzés születése összefügg azzal hogy a vaterán az angol ebay-ről való babák bukkantak fel, többszörös áron. Ha vásárolni akarunk olcsóbb ha közvetlenül onnan vesszük a terméket.

Lássuk a példákat, a font jelenleg 370 forinton áll (MNB középárfolyam). Látható az árkülönbözet, de az is hogy a magyar eladó pontatlanul irja le a babát. Érdemes megnézni mivel még újra sem fotozta őket.

A Steiner baba 24,1 font volt ehhez jön még szállitás ami 15,05 font , ami összesen 14485 forint, a vaterán pedig 34990 forintért árulják. A Cuno Otto babánál hasonló a helyzet. A vaterán még van két hasonló árréssel való baba.

Az ebay több nyelven elérhető, mely országokhoz kapcsolódik. Személy szerint leggyakrabban az amerikai és angol oldalakat használom mivel angolul beszélek. Alap ismereteim vannak németből, olasz nyelvből és franciául vagyis ezeket az oldalakat is nézem.

Amerikai: ebay.com (számolnunk kell a vámmal)

Angol: ebay.co.uk

Német: ebay.de

Francia: ebay.fr

Vannak eladók akik csak a saját országuk ebayen árulnak, viszont vannak olyan eladók akik internatinal seller-ek vagyis nemzetközi eladók és emiatt a termékeik megjelennek az angol oldalon is noha pl az eladó amerikai. Ami nagyon fontos, mindig kérdezzük meg és ellenőrizzük hogy az eladó szállit-e hazánkba.

A ebayen csak akkor vásárolhatunk ha regisztrálunk, viszont nézelődni, tanulni, adatokat gyűjteni ingyen és minden fajta regisztráció nélkül megtehetjük.

A képen látható hogy a keresőbe beirtam az Armand Marseille szót, kategóriában pedig a Dolls and Bears-t választottam ki.

Alapvetően a keresőbe beirhatjuk amit keresünk. Baba gyártó, esetleg testrészt is beirhatunk. A találatokat lehet rendezni, lejárat szerint, ár szerint.

Keresőszavak lehetnek:

antique dolls (antik babák), antique doll bodies (antik baba test), composition dolls (kompozit babák), wig (paróka), head (fej), 

Következő alkalommal a másik nyelveken való keresőszavakat osztom meg.

 

Tovább olvasom
2016\05\12 Selma76 Szólj hozzá!

Rongybaba szécsényi városi viseletben

Az elmúlt időszakban kivettem az összes babámat és rendeztem a dobozokat. Hatalmas munka volt, szinte volt olyan baba amire pontosan nem emlékeztem. Időm most kevesebb van, igy nem tudok olyan ütemben haladni a javitásokkal mint szeretnék. pontosan 6 baba várja hogy újra régi fényében ragyogjanak. Remélem a következő hónapokban több időm lesz. Addig viszont egy-két már meglévő különlegesebb babát mutatok be.

A baba Szécsényben készült ahol édesanyám született. A baba kb 40 cm, teljesen kézzel készült, és a jellegzetes múlt század eleji városi viseletet visel. Még mindig él olyan idősebb hölgy aki tud ilyen babát késziteni.

Szécsény városi rangban van, és amit a történelem könyvekből általában az emberek tudnak hogy 1705-ben itt tartott Rákoczi Ferenc országgyűlést.A város félúton található Balassagyarmat és Salgótarján között, valamint Pásztó felöl is meg lehet közeliteni (és útközben meg lehet nézni Hollőkőt). Látnivalói a Kerek Domb, Tűztorony, Forgách Kastély, közelben van horgásztó, átkelő Szlovákiába (Katalin hid), valamint a környéken remek kiránduló lehetőségek vannak. A városban a Ferenceseknek van kolostora és a templom is hozzájuk tartozik. Mesés gótikus elemei vannak, illetve van egy szoba ami a helyiek szerint Rákoczi Ferenc használt amikor az országgyűlés volt.

A baba ruhája zöld bársonyból és filcből készült. Arca bájos, kézzel készitett.festett.

img_0807_1.JPG

 

img_0808_2.JPG

img_0809_2.JPG

img_0810_2.JPG

 

2016\03\08 Selma76 Szólj hozzá!

Könyvek - babákról, baba javításról, gondozásról - kiegészítés III.


Három könyvet szeretnék bemutatni, kettő gyűjtők számára lehet érdekes, egyik pedig egy regény aminek egyik központi eleme a babaház.

 1. Victoria és Albert múzeum kiadása, részletesen beszámol a babaházak alakulásáról, részletes képekkel és leirással gondosan dokumentálva.

fedlap.JPG

 img_9749.JPG

 

A következő Miller's könyv nagyon jó alap annak aki most kezd babákat gyűjteni. Benne találhatóak a főbb babagyártók, a hozzá tartózó jellemzőkkel. Segitséget nyújt abban hogyan azonositsuk a babákat, sőt mackók azonositásához is segitséget nyújt.

img_9750.JPG

img_9751.JPG

Az utolsó könyv pedig egy regény, mely 17. századi Hollandiába kalauzol minket.

img_9752.JPG

img_9753.JPG

2016\01\13 Selma76 Szólj hozzá!

Armand Marseille antik baba meglepetés

A baba a Jófogáson került meghirdetésre még ősszel, rossz kép volt csak elérhető, de mivel Budapesten volt megnéztem. A hölgy magas áron hirdette, én amikor megnéztem arra voltam kiváncsi milyen formaszáma van.

Sajnos amikor megnéztem a baba haja bőven fedte a számot, igy kézbe véve próbáltam azonositani. Abban biztos voltam hogy nem 390-es, és ajánlatot tettem. Az eladó nem adta el. Végül a piac meghozta a döntést, a hölgy nem tudta eladni a meghirdetett áron, és mivel anyukám telefonján kerestem Őt, a hölgy szüleimet érte el, akik megvették számomra és mint karácsonyi meglepetést megkaptam.

Fontos tudnunk, mindig ismerjük fel a babát, és tudjuk a baba valódi piaci értékét.

A baba szép állapotú, felső ruhája és cipője régi de nem eredeti, viszont alsóruhája eredeti. Feje ép, paróka szintén az Övé, nem pótolt. Egyetlen újja tört le, viszont teste nagyon jó állapotú. A testet tartó gumizás laza, valamint az parókájátt rendbe tenni, újját szempillát pótolni.

Itt láthatóak a képek amiket karácsonykor készitettem. A baba haját nagyon óvatosan fejtettem fel a fejről, több mint egy órámba került. A baba valóban nem egy 390-es hanem egy 1894-es formaszámú példány.

ulo_jo.jpg

img_8615.JPG

img_8619.JPG

 img_8620.JPG

 

 

 

2015\12\10 Selma76 Szólj hozzá!

Glorex textil kézi készítésű rongybaba

A babát a Vöröskereszt vásárán vettem. Érdemes ellátogatni ha lakóhelyünkhöz közel van vásár. Általában az utolsó napon megyek - így rászorulóktól nem veszek el semmit és adománnyal támogatom a Vöröskereszt munkáját.

A baba egy Glorex rongybaba kézzel készült, nagyon bájos darab. A Glorex egy svájci cég, ami hobby termékeket árul. Választékuk nagyon széles. A baba készítője megvette a sablont, anyagot, parókát, és összeállította. A baba kézzel és géppel készült. Arca kézzel festett, haja dús, valódi emberi haj.

img_8150.JPG

img_8151.JPG

img_8148.JPG

img_8149.JPG

img_8152.JPG

2015\11\24 Selma76 Szólj hozzá!

Antik baba vásárlása - mire érdemes figyelni

A gyűjtési szendvedélynek a pénz, idő és helyhiány szabhat gátat. Fontos eldöntenünk mennyi tudunk és akarunk ráfordítani illetve milyen fajta babát szeretnénk megvenni.

1, "Addig nyújtózkodj míg a takaród ér" - soha ne költsünk többet mint amennyit meghatároztunk.

2, Legyünk felkészültek - ismerjük fel milyen babát kínálnak eladásra, képezzük magunkat, olvassunk utána könyvekben és az interneten - ugyanúgy ahogy a kocsiknál a babák is különböző értékkel bírnak. Nem mindegy hogy suzukit vagy BMW-t akarunk venni. A francia babák,  a karakterbabák drágábbak, nagy tételben megtalálható babák (pl: Armand Marseille 390 illetve Heubach 250) olcsóbbak. Meg kell említeni hogy ezek közül is mérvadó hogy a gyár melyik időszakában készítették illetve mennyire ép a termék.

3, Tudjuk mire érdemes figyelni - baba értékéből levon a sérült fej, pótólt alkatrész (szem, kézfej), lepattogó festék, fixált szem (amennyiben régen nem fixált volt), letört ujjak, hiányzó nyelv és fogak. Értéket mindig növeli az eredeti haj (feltéve ha szép és hasznáható), erdeti ruha - zokni -cipő, doboz vagy bármilyen kiegészítő.

4. Döntsük el mit szeretnénk gyűjteni - csecsemő babát pl: Armand Marseille 990, karakterbabát, porcelánfejű gömcsuklós babát, papírmassé babát (anyag alapján), csak meghatározott ország vagy gyártó babáját, adott időszakhoz tartozó babát.

5. Rendszeresen nézzük az aukciós oldalakat, látogassunk el a közelünkben lévő vásárokra (garázsvásár, bolhapiac). Érdemes külföldi oldalakat is nézni, részben ismeret szerzés miatt és belefuthatunk jó áron kínált termékekbe ami szállítási költséggel is megéri megvenni.

6, Vehetünk leharcolt, sérült babát is de mindig számolnunk kell a javítási költséggel (akár magunk akár a bérjavítást választjuk) - itt is legyünk tisztában a javítási árakkal és költségekkel.

7. Személyes átvételt javaslok vagy nagyon alapos fényképes dokumentálást távvásárlás esetén. Érdemes pici lámpát vinni magunkkal ha a fej repedésmentességéről meg akarunk győződni. Mindig vetköztessük le a babát, és a testet is alaposan vizsgáljuk át.

8. Mindig kérdezzünk rá az eladónál - méret, jelzés, fej épsége, kérjünk minőségi képet, testről fejről ruháról. Személyes átvételnél ha vásárolunk izgalmas dolog a baba múltját megtudni (családi darab, vagy szerencsésen jutottak hozzá).

9. Alku - ha úgy ítéljük meg a babát drágán hírdetik érdemes ajánlani reális árat. Sok eladó nincsen tisztában a babák értékével és nem tudja jól belőni az árakat. Ha el is utasítja, de nem tudja eladni akkor változtatni fog rajta.

 

2015\11\13 Selma76 Szólj hozzá!

Népviseletes babák

Az alábbi babák általában csomagban érkeztek hozzám. Értéküket tekintve nem értékes babák, inkább érdekességek. Babák anyagai műanyag vagy textil. Van közte hazai viseletes, de más országból is. Mindegyik baba meg lett fürdetve, valamint ruhájuk mosva ahol lehetett ott pedig vasalva.

Szeretem a népviseletet - teljes gyerek viselettel rendelkezem Hollókőről valamint felnőtt népviselettel pedig Rimócról. Palóc szőttest és a nyugati palóc viseleteket tudom azonosítani.

Az első baba egy magyar viseletbe öltöztetett műanyag kb 50 cm magas baba. Ruhája fakó, de eredeti kézimunka. Valószínüleg a rossz tárolás miatt ment tönkre a színe. Ruha nagyon szép lehetett, gondosan ki van dolgozva.nepviselet_muanyag.jpg

nepviselet_muanyag1.jpgFelöltöztetve sokkal csinosabb.

nepviselet_muanyag2.jpg

A következő baba valószínüleg balkáni viseletet hord. Mérete 60 cm.

fot_1_2.JPG

Ruhája elnagyolt, beszegve nincsen.

fot_3_4.JPG

Arca bájos, kifejezetten barátságos.

fot_4_3.JPG

A következő babák kb 25-30 cm magasak. Kettő külföldi, a rongybaba pedig magyar.

img_4770.jpg

A szőke piros sapkás fiú egyébként jelzett - de még nem sikerült azonosítanom. Modern babákban gyenge vagyok.

img_4693.jpg

2015\11\01 Selma76 Szólj hozzá!

Babajavítás alap eszközei

Az alábbi képeken látható hogy milyen eszközökkel lehet antik babákat javítani - milyen eszközök kellenek az antik babák gumizásához, ujak pótlásához, valamint festéshez. Az alábbi képen látható milyen eszközökkel szoktam dolgozni.

fullsizerender.jpg

A fogók nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy akár gömbcsuklós akár klasszikus 5 részes babatestet gumizzunk. Az első kettő leselejtezett kórházi fogó a vateráról, a kisebb pedig amit Amerikából rendeltem a babajavító készletben évekkel ezelött.

fullsizerender_1.jpg

Mindig használok a csiszolásnál és takarításnál maszkot és gumikesztyűt. A csípőfogó alkalmas a régi drót elvágására valamint az új drót kezelésére. Vékony dróttal szoktam a gumit elkötni. A jobb oldalon lévő speciális fogó és hozzá tartozó hajlított vastagabb drót pedig vastag guminal használható elkötéskor - szinten Amerikából van. Sokkal de sokkal gyorsabban lehet rögzíteni a gumit ha megfelelő a vastagsága.

fullsizerender_2.jpg

A pótláshoz kész papírmassé port használok valamint modelmasszát (gyurma) ami levegőn szárad.

fullsizerender_3.jpg

Csiszolópapír kell a papírmassé előkészítéshez valamint az ujjak formázásához. Ragasztó szükséges ha rögzíteni kell a parókát. Parafát a szem súllya alá szoktam tenni. Ecset és akrilfesték pedig a megfelelő szín alakításához szükséges.

fullsizerender_4.jpg

 

Paróka, valamint gumi és paróka alá való papírfejfedő nélkülözhetetlen.

fullsizerenderver.jpg

 

2015\10\15 Selma76 Szólj hozzá!

Hard plastic - kemény műanyagból készült babák

Két babáról mutatok képeket, az első a pöttyös ruhában nagyon régóta van a birtokomban, még gimnazista koromban vettem a Verseny utcai piacon.

img_4764.jpg

A baba szép állapotú, eredeti ruhában és cipőben van, haja szintén eredeti. Egyedül a kék öv került rá évekkel ezelött. Jelzés nélküli, klasszikus játékbaba. Teste gumival van összefogva, mérete kb 45 cm. Valószínűleg valamelyik környező országban készült.

img_4765.jpg

 

A másik baba egy "walking hard plastic" baba, jelzetlen. Ha a kezét megfogjuk picit döntjük sétálni lehet vele és a fejét jobbra balra mozgatja. Kb 70 cm magas. Ruhája haja eredeti, szintén nagyon szép állapotú. Sajnos cipője nincsen meg. Mindketten az 1950-es évek végéről vagy a 1960-as évek elejéről származnak. A sétáló baba nagy valószínűséggel talán angol származású, de sajnos jelzés hiányában nehéz azonosítani.

img_1974.jpg

Ezen az utolsó képen látható a láb és a test összekapcsolása.

img_1975.jpg

img_1976.jpg

 

 

 

2015\09\21 Selma76 Szólj hozzá!

Antik Armand Marseille 390/8 baba javítása III.

A babát sikerült összegumiznom, ruhát adni rá majd ideiglenesen egy új parókát kapott míg a régi nem lesz kimosva.

A következő képeken a baba gumizása látható.

img_7310.JPG

img_7312.JPG

img_7313.JPG

 A baba ruhát kapott és parókát - látható szőke, barna parókában. Ruhája kézzel készült - antik babaruha másolata.img_7316.JPG

img_7314.JPG

img_7317.JPG

img_7379.JPG

 

 

 

 

2015\07\22 Selma76 Szólj hozzá!

Antik Armand Marseille 390/8 baba javítása II.

Sok idő eltelt és sikerült végre a baba újjait pótolnom a fejet letakarítanom és a szem súllyához tartozó parafa darabot pótolni- Testet ahol kellett ragasztottam valamint festettem.

A következő lépés a baba parókájának a mosása lesz. Sajnos viszont nem kaptam fogpótlást , így valószínűleg nem fogom egyenlőre pótolni. Ami érdekes volt hogy a baba paróka alatt gipsz volt amivel még nem találkoztam.

fot_1_1_2.JPG

 A baba feje a paróka levétele után - régi ragasztómaradványok és kosz és por.

fot_2_1_2.JPG

Ezen látható a súly alatt pótolt parafa mely visszahelyezése miatt a baba szeme nem néz fölfelé (fennakad)

fot_3_1_1.JPG

A baba feje megtisztítva - kevés helyen maradt rajta még gipsz maradék. Ha átvilágítjuk lámpával a baba fejét megtalálhatjuk rajta a hajszálrepedéseket. Ezt vásárlásnál ha tudjuk végezzük el.

kez1.jpeg

 

Ezen a képen a festés látható. Az ujjait a babána a szokott módon pótoltam - a hiányzó részre beszúrtam levágott drótot vagy gombostű darabot majd arra vittem fell a papírmassét vagy a körömágy hosszabítot. Az alapján döntöm el mit használok megkora felületet kell pótolnom.

kez.jpeg

 

A festék árnyalatának a kikeverése mindig időigényes feladat. A következő képen látható mely 3 színt lehet használni a testszín keveréséhez.

kez3.jpeg

 

2015\05\05 Selma76 Szólj hozzá!

Simon Halbig 1079 / 7 antik baba javítása- eredeti hajjal és ruhában III.

A babát sikerült hétvégen befejeznem. Ruháit anyukám kivasalta, a paróka megszáradt és mivel eredeti régi úgy döntöttem nem csavarom be újra. A haja tiszta lett, illetve formára fésültem. A babának van harisnyája valamint alsó ruházata is. Az eredeti fehér ruháját adtam rá, így is lett eltéve.

simon_halbig_kesz.jpg

simon_halbig_kesz_2.jpg

simon_halbig_kesz_3.jpg

simon_halbig_kesz_4.jpg

fot_-_8.JPG

2015\04\26 Selma76 Szólj hozzá!

Simon Halbig 1079 / 7 antik baba javítása- eredeti hajjal és ruhában II.

A Simon Halbig babának kopásait pótoltam. Ehhez a papírmassé alapot használom, Mivel a szemet mozgató súly a fej belsejében egy parafának ütközik, de ez sajnos levállt. Emiatt a hajat el kellett távolítanom, a fejet kitakarítottam és pótoltam a hiányzó parafa darabot. Így a szemek megint középre kerültek.

sh_kep.jpg

 

A baba parókáját levettem és kimostam, Miután megszárad formára igazítom és visszakapja. Az első képen látható hogy a baba szeme picit fenn van akadva.

sh_kep1.jpg

A testet miután letakarítottam, összegumiztam.

sh_kep2.jpg

A baba ruhái samponnal lettek kimosva majd fektetve lettek szárítva. Ha megszáradnak akkor vasalóval óvatosan ki lesznek vasalva.

sh_kep4.jpg

 

A baba ilyen lett összegumizva és egy új csereparókával ami ideiglenes.

sh_kep3.jpg

2015\04\21 Selma76 Szólj hozzá!

"the little white company London" csinál magad rongybaba

Húsvétkor Sopronban jártam és az egyik kedvenc angol turkáló boltomban egy mesés rongybaba készletet találtam potom 260 forintért. Noha főleg antik babákat gyűjtök, ebbe rögtön bele szerettem mivel gyerekeknek való készlet szabásmintával, tömőanyaggal, tűvel, töltőpálcával valamint ruhaanyaggal és szabásmintával is rendelkezik.

A készletből egyedül a baba barna haja hiányzott valamint a ruhára varható csipke és olló. Emiatt egyenlőre a baba kopasz :) Úgy néz ki mint egy UFÓ. - az UFÓ késöbb kapott hajat így azt a képet is feltöltöttem.

A baba elkészítése nem volt könnyű - igazából nem hiszem hogy gyerekek könnyen el tudják készíteni. Én géppel vartam, és a legnehezebb az anyag kifordítása volt. Viszont a szabásminta hibátlan. Az első tulajdonos a elkezdte a ruhát kiszabni, de ezen felülnem történt vele semmi. A képeken látható a doboz tartalma, és a lépésenkénti elkészítés.

fot_-.JPG

fot_5_1.JPG

fot_2_4.JPG

fot_3_3.JPG

fot_4_1.JPG

fot_11.JPG

fot_21.JPG

fot_31.JPG

fot_41.JPG

 

Akit érdekelnek a rongybabák javaslom az alábbi könyvet

IMG_4388.jpg

 

Az UFÓ a barna hajjal.fot_-_7.JPG

 

Címkék: Rongybabák