Heinrich Handwerck Simon Halbig antik porcelán baba 60 cm

 img_3614.JPGA baba kb 8-9 éve van a tulajdonomban. Szétszedve várta hogy összerakjam. Amiatt nem került összerakásra hogy a kézfeje celluloid volt. A baba valamikor a 80-as években átesett egy gumizáson valamint a kézfejét celluloidra cserélték. A feje teljesen ép, fülbevalóval rendelkezik, alsó ruhája eredeti, felső ruhája régi de valószinüleg nem eredeti.

Mikor megvettem, combja celluxal volt körbetekerve, helyenként ragasztás a testénél elengedett. A baba javitásához való alkatrészek beszerzése a legnehezebb feladat, a kézfej mely eredeti és hibátlan szintén ritka. Emiatt preferálom a hiányzó ujjak pótlását. Tavaly sikerült több kézfejet vennem melyek nem eredeti antik kézfejek de jó minőségű régi reprodukció. 

A gyártó a Heinrich Handwerck aki feleségével szintén Thüringiában, Gothaüban alapitotta gyárát 1876-ban. A gyár története sikerekben és tragédiákban gazdag. Az alapitúó korán, 44 évesen elhunyt, és a gyár a Kammer und Reinhardt tulajdonába került 1902-ben. A gyárat 1930-ban zárták be.

Sikeresnek azért mondható mert az alapitó jó érzékkel tapintott arra, hogyan és kivel érdemes együttműködni. A Simon und Halbig gyár készitette számára a porcelánokat melyeket Handwerck tervezett. Emiatt babáik kitűnő minőségben készültek.

 A baba teste is jelzett, valamint a comb nem fábol van esztergálva hanem masséból öntve. (200 years of dolls - Dawn Herlocher)

img_3615.JPG

A kép bal alsó sarkában látható a régi celluloid kéz, jobb felső képen pedig már a javitott de meg nem festett test. Személy szerint nem szeretem a teljes testet átfesteni kizárólag ahol a javitás történt, a festés árnyalata ebben az esetben soha nem lesz olyan mint az eredeti, 

img_1268.JPG

Ezen a képen látható az új pótolt kézfej.

img_3618.JPG

A gumizás folyamata látható valamint, hogy a regi cellux-al hol volt a comb rögzitve. Utolsó képen az új illesztés van.

img_3620.JPG

img_3619.JPGFelöltözve, ruháival valamint különböző parókákkal látható.

Fontos antik porcelábfejű baba haja mohair vagy valódi hajból készült, soha nem szintetikus. Eredeti parókája megvan, jelenleg mosás és formázás alatt.