Rongybaba szécsényi városi viseletben

Az elmúlt időszakban kivettem az összes babámat és rendeztem a dobozokat. Hatalmas munka volt, szinte volt olyan baba amire pontosan nem emlékeztem. Időm most kevesebb van, igy nem tudok olyan ütemben haladni a javitásokkal mint szeretnék. pontosan 6 baba várja hogy újra régi fényében ragyogjanak. Remélem a következő hónapokban több időm lesz. Addig viszont egy-két már meglévő különlegesebb babát mutatok be.

A baba Szécsényben készült ahol édesanyám született. A baba kb 40 cm, teljesen kézzel készült, és a jellegzetes múlt század eleji városi viseletet visel. Még mindig él olyan idősebb hölgy aki tud ilyen babát késziteni.

Szécsény városi rangban van, és amit a történelem könyvekből általában az emberek tudnak hogy 1705-ben itt tartott Rákoczi Ferenc országgyűlést.A város félúton található Balassagyarmat és Salgótarján között, valamint Pásztó felöl is meg lehet közeliteni (és útközben meg lehet nézni Hollőkőt). Látnivalói a Kerek Domb, Tűztorony, Forgách Kastély, közelben van horgásztó, átkelő Szlovákiába (Katalin hid), valamint a környéken remek kiránduló lehetőségek vannak. A városban a Ferenceseknek van kolostora és a templom is hozzájuk tartozik. Mesés gótikus elemei vannak, illetve van egy szoba ami a helyiek szerint Rákoczi Ferenc használt amikor az országgyűlés volt.

A baba ruhája zöld bársonyból és filcből készült. Arca bájos, kézzel készitett.festett.

img_0807_1.JPG

 

img_0808_2.JPG

img_0809_2.JPG

img_0810_2.JPG