Antik baba vásárlása - mire érdemes figyelni

A gyűjtési szendvedélynek a pénz, idő és helyhiány szabhat gátat. Fontos eldöntenünk mennyi tudunk és akarunk ráfordítani illetve milyen fajta babát szeretnénk megvenni.

1, "Addig nyújtózkodj míg a takaród ér" - soha ne költsünk többet mint amennyit meghatároztunk.

2, Legyünk felkészültek - ismerjük fel milyen babát kínálnak eladásra, képezzük magunkat, olvassunk utána könyvekben és az interneten - ugyanúgy ahogy a kocsiknál a babák is különböző értékkel bírnak. Nem mindegy hogy suzukit vagy BMW-t akarunk venni. A francia babák,  a karakterbabák drágábbak, nagy tételben megtalálható babák (pl: Armand Marseille 390 illetve Heubach 250) olcsóbbak. Meg kell említeni hogy ezek közül is mérvadó hogy a gyár melyik időszakában készítették illetve mennyire ép a termék.

3, Tudjuk mire érdemes figyelni - baba értékéből levon a sérült fej, pótólt alkatrész (szem, kézfej), lepattogó festék, fixált szem (amennyiben régen nem fixált volt), letört ujjak, hiányzó nyelv és fogak. Értéket mindig növeli az eredeti haj (feltéve ha szép és hasznáható), erdeti ruha - zokni -cipő, doboz vagy bármilyen kiegészítő.

4. Döntsük el mit szeretnénk gyűjteni - csecsemő babát pl: Armand Marseille 990, karakterbabát, porcelánfejű gömcsuklós babát, papírmassé babát (anyag alapján), csak meghatározott ország vagy gyártó babáját, adott időszakhoz tartozó babát.

5. Rendszeresen nézzük az aukciós oldalakat, látogassunk el a közelünkben lévő vásárokra (garázsvásár, bolhapiac). Érdemes külföldi oldalakat is nézni, részben ismeret szerzés miatt és belefuthatunk jó áron kínált termékekbe ami szállítási költséggel is megéri megvenni.

6, Vehetünk leharcolt, sérült babát is de mindig számolnunk kell a javítási költséggel (akár magunk akár a bérjavítást választjuk) - itt is legyünk tisztában a javítási árakkal és költségekkel.

7. Személyes átvételt javaslok vagy nagyon alapos fényképes dokumentálást távvásárlás esetén. Érdemes pici lámpát vinni magunkkal ha a fej repedésmentességéről meg akarunk győződni. Mindig vetköztessük le a babát, és a testet is alaposan vizsgáljuk át.

8. Mindig kérdezzünk rá az eladónál - méret, jelzés, fej épsége, kérjünk minőségi képet, testről fejről ruháról. Személyes átvételnél ha vásárolunk izgalmas dolog a baba múltját megtudni (családi darab, vagy szerencsésen jutottak hozzá).

9. Alku - ha úgy ítéljük meg a babát drágán hírdetik érdemes ajánlani reális árat. Sok eladó nincsen tisztában a babák értékével és nem tudja jól belőni az árakat. Ha el is utasítja, de nem tudja eladni akkor változtatni fog rajta.